Jocuri, soții de copii de Ana Pascu (Muzeul Țăranului Român, 2005) face parte din seria Memoria Satului și își propune să redea cu farmec și autenticitate universul ludic al copilăriei rurale. Volumul valorifică surse orale pentru a păstra vie memoria jocurilor, rimelor, glumelor și obiceiurilor copiilor din satele românești.
Lucrarea reunește un mozaic de jocuri tradiționale, strigături, poezii comice, frământări de limbă și glume care animau copilăria rurală. Regăsim formule de alegere („Unule, tunule...”), jocuri de echipă precum „De-a baba oarba”, „Statuile” sau „Țară, țară, vrem ostași!”, dar și cântece, strigături de pedeapsă, jocuri de logică și atenție, ori farse pline de haz. Unele fragmente sunt inserate cu umor absurd sau glume populare adresate între copii. De asemenea, cartea evocă simbolic continuitatea tradiției și legătura cu generațiile anterioare – prin invitația de a întreba bunicii despre jocuri ca „De-a cloța cu puii”.
Volumul are o valoare remarcabilă din punct de vedere etnografic, educativ și afectiv. El recuperează o parte esențială a copilăriei rurale, un spațiu cultural în care jocul era nu doar divertisment, ci și formă de comunicare, socializare și inițiere simbolică în viață. Cartea contribuie la conservarea patrimoniului oral românesc și la înțelegerea sensibilității și creativității specifice universului copilăresc de odinioară. Este, totodată, o invitație la joacă și redescoperire – pentru copii, părinți și educatori deopotrivă.