Trilogia „Resursele minerale ale României” se adresează agenților economici din companiile de stat sau private, implicate în explorarea și valorificarea resurselor minerale, specialiștilor angajați în elaborarea unor proiecte de cercetare pentru industriile care prelucrează materii prime minerale, factorilor de decizie din administrația publică centrală și locală, cercetătorilor, profesorilor și studenților din domeniul științelor naturii, științelor tehnice și umaniste, precum și tuturor persoanelor interesate în cunoașterea patrimoniului național.
Trilogia vine în întâmpinarea Proiectului Academiei Române „Strategia de dezvoltare a ROMÂNIEI în următorii 20 de ani” și apare ca o bază documentară pentru finalizarea secțiunii „Resursele subsolului” din cadrul acestui proiect.
Cartea reconsideră informațiile pe care le avem în legătură cu natura acestor resurse, cu distribuția lor în spațiul carpato-dunărean și cu direcțiile în care ele pot fi folosite. O asemenea reconsiderare se impunea pentru că știința a evoluat mult, în geologie noi concepte și-au făcut apariția și noi premise pentru o evaluare corectă a unui potențial economic au fost definite.
Volumul I, evaluează și prezintă patrimoniul de substanțe nemetalifere ale României: minerale industriale și roci utile (rocile de construcție, rocile ornamentale sau decorative) și se deschide cu o Introducere, în care coordonatorii lucrării privesc resursele minerale ca un fundament al progresului și civilizației.
Mineralele industriale și rocile utile constituie una dintre cele mai importante bogății minerale ale țării. Ele se regăsesc într-o mare diversitate de acumulări, inegal cunoscute la nivel geoeconomic și care nu se valorifică în condiții și cu eficiență corespunzătoare.
Volumul II se referă, printr-o abordare originală, la probleme legate de principalele elemente metalice cerute de nevoile actuale ale societății, de unitățile metalogenetice din spațiul carpato-dunărean și de iazurile cu deșeuri miniere din proximitatea fostelor exploatări din Carpați și Dobrogea.
Conținutul volumului al III-lea abordează probleme legate de I - hidrocarburi (petrol și gaze naturale), II - cărbuni, III – resurse neconvenționale (gaze de șist, zăcăminte compacte, cărbuni gazeiferi și gaz hidrați), IV - resurse nucleare (zăcăminte de uraniu) și V -resurse regenerabile (solare, eoliene, hidroenergetice, geotermale, bioenergetice). Astfel, volumul devine o importantă bază de date pentru toate sectoarele economice a căror activitate este dependentă de una din aceste resurse.